Tuesday, January 23, 2018

Jane's Normal Day - 23rd January 2018

Jane paused and sighed for a while this morning.
Dear Tuesday..Please be nice to me today.

"Woke up early this morning, yet still late for work.

Okay Jane..its okay..
I told myself. You'll work this up. Think positive Jane.

Again..the positive angel in my head whistling.
Ohh kids..only if you know how much I love all of you.

It is okay for me..As long as you are happy and safe..
Doesn't matter if I'll be late for life.

Just as when I thought that you guys are doing great in school, I received frustrating call from your 'Mak'.
Ooo my dear son.. Life doesn't have to be nice all the time to you.
You are the one who should be nice to yourself, to others.You have to adjust well too with this world..my dear son.

To understand others and not just wanting to be understand.
To love and not just wanting to be love.
To speak good things and not just wanting to hear good speech.
To respect and not just wanting to be respect.

Everything has to be earned my child.. It includes good manners and due respect.
You're still a child, yet I'm terribly worried.

What should we do Jane??? Seek help Jane..
Where? From whom? How?

Learn Jane..Learn about parenting more.
I've did!! Not enough Jane..Push yourself more..

Ooo Allah..Guide me please.
Ooo Jane..work hard Jane. Pray hard more Jane.

Monday, January 22, 2018

Jane's Normal Day by RHL

Jane looked over the window..
Sipping a cup of coffee while trying to release herself of the tense this morning.

"It is Monday morning today..
Quiet, serene at the beginning..
Felt positive to start a new day..Finished making breakfast and prepared the kids for school..
Felt relief..Done mum's job for this morning..

Feeling positive about today and what would comes next will fall into plan.
Yes..I really wish for it to happen as what I dream of.

My kids bid goodbye for their school and I prepared to send the youngest to her pre-school.
I kissed her cheeks and said farewell for few hours..Until this evening sayang..

I was driving when I picked up the call....@@@@@@.....
I thought it would be all for today. Ignored the feeling and moved on with positive thinking.

Few minutes later, reached office and settled the 'job' and tap the 'send' button on the keyboard.
Praying it will be just fine..everything will fall nicely in place as I've plan. Hope this would be enough.

Woosh..the crazy wind came..and I was puzzled myself on how naive I have been this instant.
Another ring on my cell came along soon after that...

As I said normal things that happen every day and any other time is here once again.
Here we go Heart...embrace yourself.

Tense voice, usual arguments about how I have caused trouble and not being understanding and thoughtful of others..
As usual.. it ended with me keeping silent after trying to speak a few words.

I questioned myself..again. And again.. Like how I did for each passing days since..
It hurts..like always..

Will it be forever?? The normal day??
I am not hoping for it anymore.."




**Don't lose hope Jane. Be strong.**
                                                                                                                                             -rhl;01/2018-

Wednesday, December 30, 2015

Duniaku yang sudah tua..Aku yang tak punya apa selain Doa

Benar duniaku ini sudah tua..
Disana sini bertebaran khabar derita manusia seagamaku di negara mereka yang bergolak, yang dalam negara tenang lagak fikirannya yang menyemakkan dan membingungkan fikiran.

Dibumi bertuahku sendiri nasib rakyat semakin dihimpit dan dirundung malang..
Di satu tempat dunia ini ada yang diuji dengan derita fizikal dan sekatan kebebasan, disini rasanya bumi masih damai untuk bebas kesana kemari..

Tapi mengapa terlalu sesak dan sempit dadaku menghadap beban sara hidup yang semakin meninggi, masalah sosial dan kemaslahatan ummah? Apa ujianku lebih berat dari saudaraku yang diperangi? Allah..

Bukan hanya kemerosotan ekonomi aku menulis. Tapi kerana kemerosotan agama itu lebih membimbangkan..Allah..Apakah sudah kau tarik berkahMu dari bumiku ini?

Hatiku meruntun sayu ya Allah..melihat tangisan, tumpahan darah saudaraku, kepayahan hidup anak2 kecil..Dibumiku ramai yang sudah menjadi gelandangan..Membawa bersama nyawa2 malaikat kecil hidup berkeliaran tanpa tempat berteduh, tanpa makanan buat mengalas perut, tidak bersekolah..

aahh..aku sudah tidak mampu meneruskan lagi ya Allah aduanku padaMu..kerna ini semua dalam pengetahuanMu..Kau yang maha mengetahui ya Allah bahawa mewah didunia itu ujian, miskin didunia itu juga ujian..

Tidak aku mampu menghulur bantuan pada semuanya ya Allah..tapi semampu kudrat yang aku ada, dalam doaku akan aku titipkan doa buat mereka yang aku kasihi ini..

Moga dengan usaha kecilku ini, Kau sudilah memandang diriku dan menjemput aku dengan cara yang paling manis dan indah nanti..

Aku tahu diri kerdil ini penuh dosa ya Allah..tapi seperti selalu dalam doaku jangan sesekali Kau pernah lepaskan aku dari tali kebenaran agamaMu..biar aku jatuh berkali2 namun tetap aku mahu pulang kepadaMu..


Wednesday, November 4, 2015

Saya mahu transform...ke transformers?

Changes..perubahan..satu perkataan yang tidak berapa disukai oleh manusia kerana perubahan selalu membawa perasaan tidak selamat. Kalau hidup sekarang ini sudah baik, mengapa harus kita berubah lagi?

Tidak boleh kita merasa bahawa apa yang kita ada sekarang dan apa yang kita lakukan sekarang sudah cukup dalam kehidupan. I've read somewhere that if you feel unhappy about something or unsatisfied about certain situation all you need to do is write about it on a piece of paper and forget about it. Outline your desire and try to make it real. My sincere apologies tough cause I can't remember who mentioned it.

As a Muslim, first thing first is to get closer to Allah. Tell Him all about your worries, your hope, your desire, your anger and then ask from him to bless you with His love and calmness.
Hati tidak tenang tanpa solat...Yes, it is true.Why you're still feel empty even if you have pray? I could not think of any reason besides the fact that, we might not yet pray at our best and there is no soul in our devotion to Allah.

Life is getting busy everyday, dan tiba-tiba rasa tersedar tidak banyak pun yang berubah dalam hidup beberapa tahun ini dari segi pembangunan rohani diri sendiri. mungkin kerana itu Allah tarik nikmat bila beribadah kerana banyak perkara dilakukan dalam keadaan tergesa-gesa. Yang sunat bolehlah dikira pula dengan jari.

Lebih2 lagi bila da naik pangkat jadi mother of three.. Da jadi sarjan ni lagila tak menang tangan..Sibuk sangat katanya. So, apa yang mengarut pulak kat blog ni?

Hehehe....mencuba..tips yang katakan bahawa apa yang anda mahu buat cuba anda tuliskaN.
Jadinya saya menulis disini untuk mencuba menanam pohon azam itu untuk memberi yang terbaik pada orang sekeliling saya dengan berubah.

Yes..Saya mahu transform diri saya jadi lebih cemerlang, lebih positif, lebih penyayang, lebih penyabar, lebih lemah lembut, lebih rajin beribadah dan saya mahu LEBIH DEKAT dengan Allah dari yang saya sekarang ini.

Saya mahu memberi yang terbaik dengan menjadi yang terbaik.
Moga Allah izinkan. Amin.


Wednesday, October 14, 2015

Mahu atau Perlu?

Teringin sekali melakukan sesuatu untuk diri. Tapi sedar ada keterbatasan pada diri sendiri, masa dan keizinan. Menjustifikasi antara mahu dan juga perlu.

Tak mengapalah..hati ini sudah biasa beralah. Dunia ini bukan akhir semua nya.
Sabar hati..Damai hati..

Allah..moga aku bisa mendekat padaMu

Friday, March 6, 2015

March yang menguji..teruji..hopefully worthy

Bismillah..

Sekali lagi menulis, mencoret cerita dialam maya ini.
There is no special occasion today just terasa nak menaip kat blog.

InsyaAllah esok mula kuliah utk sem 3. Momentum n mood memang xsama mcm 1st sem.But I guess only negative people will find excuses. Am working hard now to magnetized all positivity that I could.

Tapi nak dijadikan kisah, memang menguji sungguh cabarannya. Kali ini nak start kuliah esok dgn badan yg demam dan hati yang berat thinking about Widad's health.

Allah berikanlah kesembuhan pada Widad..
Blur sungguh hari ini..Hm...

Kelakar ada, rasa nak marah ada, rasa x patut ada, rasa tak masuk akal pun ada..rasa kecewa..rasa sedih..
Tapi dunia ini fana..Semua sementara..

Moga Allah jadi penyembuh semua duka yg ada..Moga Allah jadi penawar semua sakit yang ada..Moga Allah mudahkan segala urusan..Moga Allah sentiasa terima hambaNya yang hina ini.

TREASURE ME♥♡

Saturday, February 14, 2015

Mungkin agak terlewat,namun perkhabaran ini satu khabar yang mendukacitakan.
Kita kehilangan satu lagi permata agama..insan mulia yang kita kasihi.

Dia disegani semua..baik kawan mahupun lawan.
Dikasihi ramai, biarpun tidak sealiran parti, biarpun tidak seagama..

Mulianya insan ini kerana dia punya ilmu agama yg tinggi.
Maka Allah angkat darjatnya..Moga Allah tempatkan nya dikalangan orang beriman.

Al-Fatihah. 

Moga damaimu disana Almarhum Tn Guru Nik Aziz Nik Mat.
Kami yang akan menyusulmu moga diberi kesempatan oleh Allah untuk meningkatkan bekalan ke sana.