Wednesday, December 30, 2015

Duniaku yang sudah tua..Aku yang tak punya apa selain Doa

Benar duniaku ini sudah tua..
Disana sini bertebaran khabar derita manusia seagamaku di negara mereka yang bergolak, yang dalam negara tenang lagak fikirannya yang menyemakkan dan membingungkan fikiran.

Dibumi bertuahku sendiri nasib rakyat semakin dihimpit dan dirundung malang..
Di satu tempat dunia ini ada yang diuji dengan derita fizikal dan sekatan kebebasan, disini rasanya bumi masih damai untuk bebas kesana kemari..

Tapi mengapa terlalu sesak dan sempit dadaku menghadap beban sara hidup yang semakin meninggi, masalah sosial dan kemaslahatan ummah? Apa ujianku lebih berat dari saudaraku yang diperangi? Allah..

Bukan hanya kemerosotan ekonomi aku menulis. Tapi kerana kemerosotan agama itu lebih membimbangkan..Allah..Apakah sudah kau tarik berkahMu dari bumiku ini?

Hatiku meruntun sayu ya Allah..melihat tangisan, tumpahan darah saudaraku, kepayahan hidup anak2 kecil..Dibumiku ramai yang sudah menjadi gelandangan..Membawa bersama nyawa2 malaikat kecil hidup berkeliaran tanpa tempat berteduh, tanpa makanan buat mengalas perut, tidak bersekolah..

aahh..aku sudah tidak mampu meneruskan lagi ya Allah aduanku padaMu..kerna ini semua dalam pengetahuanMu..Kau yang maha mengetahui ya Allah bahawa mewah didunia itu ujian, miskin didunia itu juga ujian..

Tidak aku mampu menghulur bantuan pada semuanya ya Allah..tapi semampu kudrat yang aku ada, dalam doaku akan aku titipkan doa buat mereka yang aku kasihi ini..

Moga dengan usaha kecilku ini, Kau sudilah memandang diriku dan menjemput aku dengan cara yang paling manis dan indah nanti..

Aku tahu diri kerdil ini penuh dosa ya Allah..tapi seperti selalu dalam doaku jangan sesekali Kau pernah lepaskan aku dari tali kebenaran agamaMu..biar aku jatuh berkali2 namun tetap aku mahu pulang kepadaMu..


Wednesday, November 4, 2015

Saya mahu transform...ke transformers?

Changes..perubahan..satu perkataan yang tidak berapa disukai oleh manusia kerana perubahan selalu membawa perasaan tidak selamat. Kalau hidup sekarang ini sudah baik, mengapa harus kita berubah lagi?

Tidak boleh kita merasa bahawa apa yang kita ada sekarang dan apa yang kita lakukan sekarang sudah cukup dalam kehidupan. I've read somewhere that if you feel unhappy about something or unsatisfied about certain situation all you need to do is write about it on a piece of paper and forget about it. Outline your desire and try to make it real. My sincere apologies tough cause I can't remember who mentioned it.

As a Muslim, first thing first is to get closer to Allah. Tell Him all about your worries, your hope, your desire, your anger and then ask from him to bless you with His love and calmness.
Hati tidak tenang tanpa solat...Yes, it is true.Why you're still feel empty even if you have pray? I could not think of any reason besides the fact that, we might not yet pray at our best and there is no soul in our devotion to Allah.

Life is getting busy everyday, dan tiba-tiba rasa tersedar tidak banyak pun yang berubah dalam hidup beberapa tahun ini dari segi pembangunan rohani diri sendiri. mungkin kerana itu Allah tarik nikmat bila beribadah kerana banyak perkara dilakukan dalam keadaan tergesa-gesa. Yang sunat bolehlah dikira pula dengan jari.

Lebih2 lagi bila da naik pangkat jadi mother of three.. Da jadi sarjan ni lagila tak menang tangan..Sibuk sangat katanya. So, apa yang mengarut pulak kat blog ni?

Hehehe....mencuba..tips yang katakan bahawa apa yang anda mahu buat cuba anda tuliskaN.
Jadinya saya menulis disini untuk mencuba menanam pohon azam itu untuk memberi yang terbaik pada orang sekeliling saya dengan berubah.

Yes..Saya mahu transform diri saya jadi lebih cemerlang, lebih positif, lebih penyayang, lebih penyabar, lebih lemah lembut, lebih rajin beribadah dan saya mahu LEBIH DEKAT dengan Allah dari yang saya sekarang ini.

Saya mahu memberi yang terbaik dengan menjadi yang terbaik.
Moga Allah izinkan. Amin.


Saturday, October 31, 2015

Along and School

Pagi in temankan along..
Ke sek. Rantau Panjang ummi dan along untuk sesi penempatan Kells.  Along was a bit reluctant, lack of confidence it seems. But, lucky that she did not cry n scream like the other children.

Off she went to the classroom for the test and ummi waits patiently n pray for her success. Good luck my dear..

I have a lot to do as a mother.  May Allah ease.

Wednesday, October 14, 2015

Mahu atau Perlu?

Teringin sekali melakukan sesuatu untuk diri. Tapi sedar ada keterbatasan pada diri sendiri, masa dan keizinan. Menjustifikasi antara mahu dan juga perlu.

Tak mengapalah..hati ini sudah biasa beralah. Dunia ini bukan akhir semua nya.
Sabar hati..Damai hati..

Allah..moga aku bisa mendekat padaMu

Friday, March 6, 2015

March yang menguji..teruji..hopefully worthy

Bismillah..

Sekali lagi menulis, mencoret cerita dialam maya ini.
There is no special occasion today just terasa nak menaip kat blog.

InsyaAllah esok mula kuliah utk sem 3. Momentum n mood memang xsama mcm 1st sem.But I guess only negative people will find excuses. Am working hard now to magnetized all positivity that I could.

Tapi nak dijadikan kisah, memang menguji sungguh cabarannya. Kali ini nak start kuliah esok dgn badan yg demam dan hati yang berat thinking about Widad's health.

Allah berikanlah kesembuhan pada Widad..
Blur sungguh hari ini..Hm...

Kelakar ada, rasa nak marah ada, rasa x patut ada, rasa tak masuk akal pun ada..rasa kecewa..rasa sedih..
Tapi dunia ini fana..Semua sementara..

Moga Allah jadi penyembuh semua duka yg ada..Moga Allah jadi penawar semua sakit yang ada..Moga Allah mudahkan segala urusan..Moga Allah sentiasa terima hambaNya yang hina ini.

TREASURE ME♥♡

Saturday, February 14, 2015

Mungkin agak terlewat,namun perkhabaran ini satu khabar yang mendukacitakan.
Kita kehilangan satu lagi permata agama..insan mulia yang kita kasihi.

Dia disegani semua..baik kawan mahupun lawan.
Dikasihi ramai, biarpun tidak sealiran parti, biarpun tidak seagama..

Mulianya insan ini kerana dia punya ilmu agama yg tinggi.
Maka Allah angkat darjatnya..Moga Allah tempatkan nya dikalangan orang beriman.

Al-Fatihah. 

Moga damaimu disana Almarhum Tn Guru Nik Aziz Nik Mat.
Kami yang akan menyusulmu moga diberi kesempatan oleh Allah untuk meningkatkan bekalan ke sana.

Wednesday, February 11, 2015

Bismillah...

Lama sungguh blog ini kosong dari coretan rasanya.
Sibuk sangat sehingga kelelahan nak update blog.

Basically 2014 was filled with kuliah dihujung minggu.
Dan yang paling menguji sudah tentulah bila fateh, abi dan widad terkena denggi. Alhamdulillah, ujian dan kenangan 2014 sudah berlalu dan kini waktu untuk melakar semula hari2 di tahun 2015.

Best of luck to me, myself and I. Hehe..sounds selfish..
Ok.. Good luck everyone.


2015.. be nice please ♥